Mi lesz az edelényi kastéllyal? Balhé a megyei közgyűlés rendkívüli ülésén – videó

Megosztás

Egyelőre hiába a tiltakozás, a kormánypárti többség látványosan titkolózik, kizárja a nyilvánosságot a teljes folyamatból. A tiltakozó képviselők szerint nem is kérdés, hogy nem Edelény és nem a helyi emberek érdekében hoznak majd döntést a Fidesz-KDNP által delegált tagok, a többség pedig határoz. Rendőri intézkedésre is szükség volt.

Hiába a Momentum és civilek tiltakozása, ma sem tudtuk meg, mi a célja a megyének az edelényi kastéllyal. A megyei közgyűlés rendkívüli ülést tartott szerdán, ahol zárt ülésen tárgyalták volna a kastély ügyét – adta hírül a Minap. Stummer János és Bedő Dávid, a Momentum politikusai azonban azt követelték, hogy az edelényiek is ismerhessék meg az előterjesztésben foglaltakat, ezért nyílt ülést kértek. Ezt többórás huzavona követte, végül rendőrt hívtak, akik igazoltatták az ellenzéki politikusokat – miközben a vármegyei képviselők folytatták az ülést. Információink egyelőre nincsenek arról, milyen döntés született a kastély ügyében.

A nyílt ülésen tárgyalt előterjesztés az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló országgyűlési határozathoz való csatlakozásról szólt. Már ez a kérdés is heves vitát váltott ki. Azonban még nagyobb port kavart a következő téma, amit a meghívó szerint zárt ülésen terveztek tárgyalni. Az előterjesztés Az Edelényi kastély üzemeltetési, fenntartási és hasznosítási feladatai ellátásának átvállalására címet viselte.

Napirend előtti felszólalásában Gúr Nándor, MSZP-s vármegyei képviselő módosítást kért, mégpedig azt, hogy vegyék nyílt ülésre a kastély ügyét. Ezt a többség leszavazta. Így jöhetett volna a zárt ülés, a rend szerint Bánné Gáll Boglárka elnök felszólította a nem képviselő jelenlévőket, hogy hagyják el a termet. Egy momentumos csoport azonban erre nem volt hajlandó, és a témában nyílt ülést követelt Stummer János és Bedő Dávid. Egy molinót is kifeszítettek, amin az állt, hogy “Megvédjük a kastélyt!”

Egy szünet után bejelentették a zárt ülést. Az elnök kiemelte, hogy jó gazda módjára kezelik majd a kastélyt, és nem értik a tiltakozókat. Ők azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy mindenki megismerhesse az előterjesztés részleteit. Maradtak hát, így újabb szünet következett.

Feszült várakozás után az a döntés született, hogy egy másik, kisebb terembe “költözik” a grémium. A politikusok meg is indultak az emeleti helyiségbe, a tiltakozók kicsit lemaradtak, így már csak egy zárt folyosói ajtóba ütköztek. Itt némi hangoskodás következett, majd beengedték őket – hogy a Szász teremben folytatódhasson a huzavona. További részletek a Minap cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek